Miten tunnistaa huijausviesti: Näin vältät pankki tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset

Huijausviestit ovat yleistyneet viime vuosina, ja niiden tunnistaminen on tärkeää tietoturvan kannalta. Pankki tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset ovat erityisen vaarallisia, sillä ne voivat johtaa rahojen menetykseen tai henkilötietojen varastamiseen.

Miten tunnistaa huijausviesti: Näin vältät pankki tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset
Huijausviestit yleistyvät jatkuvasti

Huijausviestit ovat yleistyneet viime vuosina, ja niiden tunnistaminen on tärkeää tietoturvan kannalta. Pankki tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset ovat erityisen vaarallisia, sillä ne voivat johtaa rahojen menetykseen tai henkilötietojen varastamiseen. Tässä blogiartikkelissa kerromme, miten tunnistaa huijausviesti ja torjua sen aiheuttama uhka.

Miten tunnistaa huijausviesti: Yleisiä merkkejä

Huijausviestit voivat tulla eri muodoissa, mutta niillä on yleensä tiettyjä yhteisiä piirteitä. Tässä on muutamia vinkkejä siitä, miten tunnistaa huijausviesti:

 1. Huono suomen kieli: Monet huijausviestit on kirjoitettu huonolla suomen kielellä, jossa on kielioppi- ja oikeinkirjoitusvirheitä. Esimerkiksi: "Hyvä asiakas, sinun pankkitilisi on suljettu turvallisuussyistä. Klikkaa alla olevaa linkkiä vahvistaaksesi tilitietosi." Huomaa, että viestissä on epäselvää sanavalintaa ja virheitä.
 2. Epäilyttävät linkit: Huijausviestit sisältävät usein linkkejä, joiden kautta huijarit yrittävät saada sinut antamaan henkilötietojasi tai lataamaan haittaohjelmia. Linkit voivat näyttää oikeilta, mutta niissä on usein pieniä eroja verrattuna aitoihin verkkosivustoihin.
 3. Tuntemattomat lähettäjät: Jos et tunne viestin lähettäjää tai se tulee oudosta sähköpostiosoitteesta, kyseessä voi olla huijausviesti. Pankit ja muut luotettavat tahot eivät yleensä lähetä viestejä tuntemattomista osoitteista.

Miten torjua huijausviestejä

Seuraavilla toimenpiteillä voit suojautua huijausviesteiltä ja niiden aiheuttamilta riskeiltä:

 1. Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä: Jos et ole varma viestin aitoudesta, älä klikkaa sen sisältämiä linkkejä. Sen sijaan voit avata pankin tai muun tahon verkkosivuston suoraan selaimessa ja kirjautua siellä normaalisti. Jos viestissä mainittu asia vaatii huomiotasi, löydät tiedon usein myös kirjautumalla palveluun suoraan.
 2. Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite: Epäilyttävien viestien lähettäjän sähköpostiosoite saattaa olla hieman erilainen kuin virallisen tahon osoite. Esimerkiksi, jos viestin lähettäjän osoite on "[email protected]" eikä "[email protected]", kyseessä on todennäköisesti huijaus.
 3. Älä anna henkilötietojasi: Pankit ja muut luotettavat tahot eivät pyydä sinua antamaan henkilötietojasi tai pankkitunnuksiasi sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos saat tällaisen pyynnön, älä vastaa viestiin.
 4. Käytä tietoturvaohjelmistoa: Hyvä tietoturvaohjelmisto auttaa tunnistamaan huijausviestit ja estämään haittaohjelmien leviämisen. Varmista, että ohjelmisto on aina ajan tasalla.
 5. Ilmoita huijauksesta: Jos olet saanut huijausviestin, ilmoita siitä pankille tai muulle taholle, jonka nimissä viesti on lähetetty. Voit myös ilmoittaa viestistä Kyberturvallisuuskeskukselle, joka kerää tietoa huijausviesteistä ja auttaa niiden torjunnassa.

Miten tunnistaa huijausviesti on tärkeä taito nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Huono suomen kieli, epäilyttävät linkit ja tuntemattomat lähettäjät ovat yleisiä merkkejä huijausviesteistä. Torjuaksesi huijaukset, älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä, älä anna henkilötietojasi ja käytä tietoturvaohjelmistoa. Muista myös ilmoittaa huijauksista asianomaisille tahoille.

Miten torjua pankkihuijaukset ja miten tunnistaa huijausviesti

Mikä on huijausviestien tavoite ja miten suojella tuttavia samoilta hyökkäyksiltä

Huijausviestien tarkoituksena on usein saada uhri luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, kuten pankkitunnuksia, luottokorttitietoja tai henkilötietoja. Tällä tavoin huijarit voivat varastaa rahaa uhrin tileiltä, tehdä ostoksia uhrin nimissä tai myydä tietoja eteenpäin rikollisille tahoille. Joissakin tapauksissa huijausviestit sisältävät haittaohjelmia, jotka voivat kaapata tietokoneen tai puhelimen ja antaa huijarille pääsyn uhrin laitteeseen.

Suojellaksesi itseäsi ja tuttaviasi huijausviesteiltä, voit noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Jaa tietoa: Kerro ystävillesi, perheenjäsenillesi ja työtovereillesi huijausviesteistä ja niiden tunnistamisesta. Mitä enemmän ihmiset tietävät huijausviesteistä, sitä vaikeampaa niiden levittäminen on huijareille.
 2. Varoita muita huijauksista: Jos saat huijausviestin tai huomaat sellaisen sosiaalisessa mediassa, varoita muita siitä. Näin estät huijareita onnistumasta yrityksissään.
 3. Käytä vahvoja salasanoja: Käytä vahvoja ja erilaisia salasanoja eri palveluissa, jotta huijarit eivät pääse käsiksi tietoihisi yhden salasanan avulla. Salasanan tulisi olla yhdistelmä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
 4. Päivitä ohjelmistot: Varmista, että käyttämäsi ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät ovat ajan tasalla. Päivitykset sisältävät usein tietoturvaparannuksia, jotka auttavat suojaamaan laitettasi huijauksilta.
 5. Opettele tunnistamaan kalastelu-yritykset: Harjoittele tunnistamaan erilaisia kalastelu- eli phishing-huijauksia, joissa huijarit yrittävät saada sinut luovuttamaan tietojasi. Näin voit varoittaa myös muita samanlaisista yrityksistä.

Muista, että tietoisuus on avainasemassa huijausviestien torjunnassa. Keskustelemalla aiheesta ja jakamalla tietoa voit auttaa suojelemaan sekä itseäsi että muita huijauksilta.