Kaksivaiheinen tunnistautuminen - Mikä se on?

Kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) on prosessi, jossa käyttäjä varmennetaan kahdella eri tavalla ennen kuin hän voi käyttää tiettyä verkkopalvelua tai sovellusta.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen - Mikä se on?
2FA eli kaksivaiheinen tunnistautuminen tulisi olla käytössä kaikissa palveluisssa

Kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) on prosessi, jossa käyttäjä varmennetaan kahdella eri tavalla ennen kuin hän voi käyttää tiettyä verkkopalvelua tai sovellusta. Yleensä ensimmäinen vaihe on salasanan syöttäminen ja toinen vaihe on yleensä yhden aikakäytön salasanan (OTP) syöttäminen. OTP-salasana voi olla tekstiviesti, sähköposti tai sovellus.

2fa kaksivaiheinen tunnistautuminen

Miksi 2FA on tärkeää?

2FA auttaa estämään luvattomia henkilöitä pääsemästä käyttäjän tietoihin, vaikka he olisivatkin saaneet haltuunsa käyttäjän salasanan. Vaikka salasanat ovat yleisesti käytössä ja ne ovat edelleen tärkeitä, ne eivät yksinään ole riittäviä suojaamaan käyttäjän tietoja. Kaksivaiheinen tunnistautuminen tarjoaa lisäkerroksen turvallisuutta ja voi estää tietojen vuotamisen, tietojen varastamisen ja haittaohjelmien leviämisen.

Tekstiviesti, sähköposti vai sovellus - Mikä 2FA-menetelmä on paras?

Tekstiviestit ja sähköpostit ovat yleisimpiä kaksivaiheisia tunnistusmenetelmiä. Niitä pidetään kuitenkin vähemmän turvallisina, koska ne voivat olla alttiita huijausviesteille ja verkkohyökkäyksille. Esimerkiksi huijarit voivat lähettää tekstiviestejä tai sähköposteja, jotka näyttävät tulevan luotettavasta lähteestä, mutta jotka ovat todellisuudessa huijausviestejä, jotka pyrkivät huijaamaan käyttäjän syöttämään salasanan ja OTP-salasanan.

Sovellukset, kuten Google Authenticator tai Microsoft Authenticator, ovat yleensä turvallisempia vaihtoehtoja. Ne toimivat ilman internet-yhteyttä, mikä tekee niistä vähemmän alttiita verkkohyökkäyksille. Ne ovat myös helpommin käytettävissä kuin tekstiviestit tai sähköpostit, koska niiden avulla käyttäjät voivat vastaanottaa OTP-salasanan suoraan puhelimeensa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että kaksivaiheinen tunnistautuminen ei ole täydellinen turvatoimi. On edelleen mahdollista, että hakkerit voivat löytää tapoja ohittaa sen. Siksi on tärkeää käyttää muita turvatoimia, kuten vahvoja salasanoja ja tietojen salausta, jotta käyttäjien tiedot ovat mahdollisimman turvassa.

Ohjeet 2FA aktivoimiseen suosituissa verkkopalveluissa

Facebook

Aktivoidaksesi kaksivaiheisen tunnistautumisen Facebookissa, sinun on ensin kirjauduttava sisään Facebook-tilillesi tietokoneella tai mobiililaitteella. Kun olet kirjautunut sisään, noudata seuraavia ohjeita aktivoidaksesi 2FA:

 1. Avaa Facebook-tilisi asetukset ja napsauta "Turvallisuus ja kirjautuminen" -välilehteä.
 2. Etsi kohta "Kaksivaiheinen tunnistautuminen" ja napsauta "Muokkaa".
 3. Valitse, haluatko vastaanottaa turvakoodit tekstiviestillä (SMS) vai käyttää tunnistussovellusta. Suosittelemme käyttämään tunnistussovellusta, kuten Google Authenticator tai Duo Mobile, koska ne ovat turvallisempia kuin tekstiviestit.
 4. Jos valitset tunnistussovelluksen, sinua pyydetään lataamaan sovellus puhelimeesi ja skannaamaan QR-koodi, jonka Facebook näyttää sinulle.
 5. Jos valitset tekstiviestit, sinua pyydetään syöttämään puhelinnumerosi ja vahvistamaan se koodilla, jonka saat tekstiviestinä.
 6. Kun olet valinnut tunnistusmenetelmän ja aktivoitu 2FA, sinulta pyydetään syöttämään koodi aina kun kirjaudut sisään Facebookiin uudelle laitteelle tai selaimelle.

Muistathan säilyttää puhelinnumeron tai tunnistussovelluksen turvallisessa paikassa ja estää niiden käytön muiden henkilöiden toimesta.

Google

Aktivoidaksesi kaksivaiheisen tunnistautumisen Googleen, noudata seuraavia ohjeita:

 1. Kirjaudu Google-tilillesi tietokoneella tai mobiililaitteella.
 2. Napsauta profiilikuvaasi tai aloitussivun oikeassa yläkulmassa olevaa ympyrää ja valitse "Google-tili".
 3. Valitse vasemmasta valikosta "Tietoturva".
 4. Etsi kohta "Kaksivaiheinen tunnistautuminen" ja valitse "Aloita".
 5. Syötä puhelinnumerosi, jonka haluat liittää tiliisi.
 6. Valitse, haluatko vastaanottaa turvakoodit tekstiviestillä (SMS) vai käyttää tunnistussovellusta, kuten Google Authenticator tai sovellus, joka tukee TOTP-protokollaa.
 7. Jos valitset tunnistussovelluksen, lataa se puhelimeesi ja skannaa QR-koodi, jonka Google näyttää sinulle. Syötä sitten sovelluksen antama koodi ja paina "Vahvista".
 8. Jos valitset tekstiviestit, saat koodin puhelimeesi, jota sinun tulee syöttää Googleen. Syötä koodi ja paina "Vahvista".
 9. Kun olet valinnut tunnistusmenetelmän ja aktivoitu 2FA, sinulta pyydetään syöttämään koodi aina kun kirjaudut sisään Googleen uudelle laitteelle tai selaimelle.

Muista säilyttää puhelinnumeron tai tunnistussovelluksen turvallisessa paikassa ja estää niiden käytön muiden henkilöiden toimesta. Voit myös harkita varmuuskopiokoodien tallentamista paperille, jotta pääset tarvittaessa sisään ilman tunnistussovellusta tai puhelinta.

Instagram

Aktivoidaksesi kaksivaiheisen tunnistautumisen Instagramiin, noudata seuraavia ohjeita:

 1. Avaa Instagram-sovellus ja siirry omaan profiiliisi napauttamalla profiilikuvaa oikeassa alakulmassa.
 2. Napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa ja valitse sitten "Asetukset".
 3. Selaa alaspäin ja napauta "Tili".
 4. Napauta "Kaksivaiheinen tunnistautuminen".
 5. Napauta "Aloita" ja valitse, haluatko vastaanottaa turvakoodit tekstiviestinä vai käyttää tunnistussovellusta, kuten Google Authenticator tai Duo Mobile.
 6. Jos valitset tunnistussovelluksen, lataa sovellus puhelimeesi ja skannaa QR-koodi, jonka Instagram näyttää sinulle. Jos sovellus ei tue QR-koodeja, voit syöttää manuaalisesti tilin nimen ja salaisen avaimen.
 7. Jos valitset tekstiviestit, sinua pyydetään syöttämään puhelinnumerosi ja vahvistamaan se koodilla, jonka saat tekstiviestinä.
 8. Kun olet valinnut tunnistusmenetelmän ja aktivoitu 2FA, sinulta pyydetään syöttämään koodi aina kun kirjaudut sisään Instagramiin uudelle laitteelle tai selaimelle.

Yhteenveto

Kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) on tärkeä turvatoimi, joka auttaa estämään tietojen vuotamisen ja varkauksien. Suositut verkkopalvelut, kuten Facebook, Google ja Instagram, tarjoavat käyttäjilleen 2FA:n aktivoimismahdollisuuden. Käyttäjät voivat valita useita eri tapoja vastaanottaa OTP-salasanan, kuten tekstiviestit, sähköpostit tai sovellukset. Vaikka tekstiviestit ja sähköpostit ovat yleisesti käytettyjä menetelmiä, ne ovat alttiimpia verkkohyökkäyksille. Tunnistussovellukset, kuten Google Authenticator tai Duo Mobile, ovat turvallisempia vaihtoehtoja. On tärkeää käyttää muita turvatoimia, kuten vahvoja salasanoja ja tietojen salausta, jotta käyttäjien tiedot ovat mahdollisimman turvassa. DUO Security on yksi johtavista kaksivaiheisen tunnistautumisen tarjoajista, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman turvallisuusratkaisuja.